Hans viert 40 jaar vakmanschap aan de kantbank
Hans van Goor is allesbehalve een doorsnee kantbankoperator. Als werknemer nummer één stond hij aan de basis van het bedrijf. Bijna 40 jaar later buigt Hans nog steeds met plezier iedere dag platen tot unieke producten. Hij houdt niet van poespas, maar op een jubileumfeestje mag best een uitzondering worden gemaakt. Waarom? Omdat zijn verhaal vertelt wat écht vakmanschap is: van ‘kan niet’ maakt Hans ‘kan wel’.
Een opleiding tot kantbankoperator?
Die bestaat niet!
Wat begon als een bijbaan werd al snel een vaste baan. Nog geen twee uur na zijn laatste examen stond Hans bij Constructiebedrijf G.v.d. Lee op de werkvloer. Eerst als lasser, later als kantbankoperator. Stap voor stap leerde hij het vak van binnenuit kennen. Een opleiding tot kantbankoperator? Die bestaat niet. Hans leerde zichzelf het werk aan de conventionele machines en stond vooraan toen in 1992 de eerste computergestuurde kantbank binnenrolde. Zijn nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen brachten hem tot de leermeester die hij vandaag is.
Wat doet een kantbankoperator eigenlijk?
Van een vlakke plaat tot een precisieproduct. Dat is in één zin het werk van een kantbankoperator. Maar als je Hans vraagt wat hij nou écht doet, dan vertelt hij dat geen dag hetzelfde is. “Soms buigen we iets kleins dat zo groot is als je handpalm. De volgende dag buiten we iets van 3 meter lang onder een kracht van 320 ton,” legt hij uit. Zijn werk draait om millimeters, hoofdrekenen én gezond verstand. De complexiteit van de opdrachten is alleen maar toegenomen. Hoe ingewikkelder, hoe interessanter, vindt Hans. “Het moet wel heel gek lopen, willen wij iets niet kunnen maken.” En dat lukt, want als er iemand is die oplossingen aan de kantbank verzint, is het Hans wel.
Hét gezicht van de werkplaats
Alle klanten van Vlonder Plaatwerk kennen Hans. Niet alleen omdat hij er al bijna 40 jaar rondloopt, maar vooral omdat hij overal zichtbaar is. Hij controleert orders, ontvangt klanten en helpt met laden en lossen. “Ik zie het ook als een vorm van kwaliteitscontrole,” vertelt hij. Hans is vaak het eerste aanspreekpunt en is daardoor ook het gezicht van de werkplaats. “Als ik een busje zie aankomen, weet ik al welke klant het is”, zegt hij met een lach. Hans is er altijd, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En dat voel je in de werkplaats. Hij is een wandelend archief vol kennis en ervaring. Juist daarom staat hij ook met plezier klaar voor de jonge generatie. “Zit er potentie in iemand, dan help ik diegene graag vooruit,” zegt hij. “Dit is echt ambachtelijk werk en een robot kan dat niet overnemen. Daarom is werkplezier en het doorgeven van enthousiasme voor het vak extra belangrijk.”
40 jaar aan de kantbank
Van een bescheiden schuurtje van 7 bij 17 meter groeide Vlonder Plaatwerk uit tot een moderne werkplaats van 60 bij 55 meter. Hans heeft de groei van dichtbij meegemaakt. De grootste verandering? Automatisering. “Vroeger knipten we zelf de platen vanaf een schets en tekenden we in 2D. Nu gebeurt alles digitaal in 3D”, vertelt hij. Maar wie het oude vakmanschap beheerst, weet wat écht belangrijk is. “Je moet niet blind varen op de computer. Dat maakt je een betere vakman,” benadrukt hij. Dat is precies waarom Hans ieder product met een scherpe blik controleert. Een verandering van één millimeter kan het verschil maken. Zijn ervaring helpt hem de juiste keuzes te maken.
Een verbindende rol voor Hans
De kracht van Hans ligt niet alleen in zijn vakmanschap, maar ook in zijn verbindende rol. “Ik vind dit écht het mooiste werk dat er is binnen Vlonder plaatwerk. Ik werk met bijna alle collega’s samen en zit midden in het proces. Ik schakel met tekenaars, snijders én lassers. Het is belangrijk dat je elkaars werk begrijpt,” legt hij uit. Zijn collega’s kent hij dan ook behoorlijk goed. “De meesten werken er al 10 tot 15 jaar, en Leon ken ik zelfs al 38 jaar. De sfeer? Die is gewoon goed,” zegt Hans met een brede glimlach. “We hebben altijd gezellige teamuitjes en af en toe ben ik ook aanwezig op de vrijdagmiddagborrel. De meeste collega’s wonen ook in de buurt, dat schept ook een band.”
Het leven naast de kantbank
Ook buiten de werkplaats zit Hans niet stil. Hij heeft samen met zijn vrouw drie kinderen en is inmiddels ook bonus-opa. Daarnaast runt hij een eigen onderneming in loodsverhuur met zeven loodsen. Maar zijn grootste passie? Die ligt bij de carnavalsvereniging. Al 10 jaar maakt hij deel uit van de Raad van Elf. In de coronaperiode droeg hij met trots de titel van adjudant. “Een mooie tijd, ondanks alles,” blikt hij terug. Hans is ook actief in de technische commissie, de zaalversiercommissie en hij is contactpersoon van de buurtvereniging van de prins. “Alles om de boel in beweging te houden,” zegt hij.
Doorwerken tot het gouden jubileum
Na 40 jaar terugkijken, blikt Hans ook vooruit. Hij heeft een doel: de 50 volmaken. “Fulltime of niet, maar ik wil graag die 50 jaar halen,” zegt hij vastberaden. Niet om het geld, maar puur om de liefde voor het vak en de mensen om hem heen. Het gaat voor Hans om meer dan werken alleen. Het gaat om vakmanschap, om samen iets moois maken. En dat is precies wat hem zo’n bijzondere collega maakt. Tijd voor een klein feestje, met een groot gevoel voor waardering. Want vakmanschap als dit mag gezien worden. Een meester aan de kantbank: met hart voor staal en ziel voor mensen.